Największy sekret wegan! Zdradzę go specjalnie dla Ciebie tu i teraz

aqua111

Cóż to za tajemnica? I co ta za dziwny brązowawy płyn? Odpowiedzią jest – AQUAFABA!

Aqua…co? Aquafaba, czyli po prostu woda z puszki od ciecierzycy lub białej fasoli. Brzmi ohydnie, nieprawdaż? Też tak myślałam, gdy po raz pierwszy się o tym dowiedziałam, zawsze lądowała w odpływie mojego zlewu bez najmniejszego zastanowienia, a teraz nie wyobrażam sobie bez niej gotowania.

Pewnie zastanawiasz się, ale niby do czego ona ma służyć? Odpowiedź jest prosta, zastępuje białka  jajek w każdym przepisie. No może poza jajecznicą, ale na to też jest wegańska wersja, o tym już  wkrótce. Wracając do naszego magicznego płynu, jak go używać:
– w ciastach, babeczkach i innych wypiekach – 3 łyżki aquafaby = 1 jajko, działa dokładnie tak samo
-w bezach, musach i wszelkich innych sytuacjach, gdzie potrzebne są „ubite białka”, najzwyczajniej w świecie ubijamy aquafabę, tak jakbyśmy zrobili to z białkami. Tylko pomyśl, nie musisz martwić się już o zjadanie surowych jajek np. w musie czekoladowym!

puszka

Ale czy nie czuć smaku fasoli? Z początku tak, ale po dodaniu wszelkich innych składników ten smak jest niewyczuwalny.

Ale ja nie używam fasoli w puszce, co teraz? Możecie sami przygotować aquafabę w domu. Po ugotowaniu ciecierzycy, odcedźcie wodę i gotujcie jeszcze przez 15 minut bez fasoli. Gdy ostygnie, macie własną domową aquafabę.

Jak ubić „białka”?
-Odcedzamy ciecierzycę od wody
-Wodę wlewamy do miski
-Bierzemy mikser do ręki (chyba że jesteście szczęśliwymi posiadaczami miksera stacjonarnego, wtedy sprawa jest jeszcze prostsza) i ubijamy na najwyższych obrotach.
-Po około 5 minutach zacznie tworzyć się piana

IMG_0243
-Po około 10 minutach zaczną tworzyć się szczyty, ale to jeszcze nie ten moment

IMG_0246
-Po około 15 minutach nasza masa stanie się lśniąca, a szczyty sztywne, możecie spróbować odwrócić miskę do góry nogami nad głową ;)

 aqua1
Voila! I gotowe! Teraz pozostaje tylko zastanowić się czy chcemy delektować się pysznym musem czekoladowym bez zmartwień o ból brzucha, bezami, miringą, a może zaszalejecie z tortem Pavlovej?

Szukacie przepisów jak użyć nasz magiczny płyn Aquafabę? Szukajcie w deserach!

Nie bójcie się spróbować! Dajcie znać w komentarzach jak wasza przygoda z Waszym nowym przyjacielem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>