Daktylowe owsiane batony z czekoladą i orzechami

baton2

Ostatnio pisałam o tym, że sklepowa granola jest pełna rafinowanych cukrów, to samo tyczy się owsianych batoników, wcale nie zawierają mniej tego białego zabójczego specyfiku niż te czekoladowe. Zatem dziś przepis na – daktylowe zdrowe owsiane batony z orzechami polane czekoladą – PYCHA! Bez cukru, ale bardzo słodkie i pełne smaku! Idealne na śniadanie lub by zabrać je ze sobą w drogę, do pracy, czy zapakować dzieciom do szkoły 0 gwarantuję, że nie będą narzekać. Dodadzą energii na cały poranek, nie powodując nagłego skoku insuliny we krwi :) Co tu dużo mówić, do dzieła!

baton

Składniki:

  • szklanka daktyli
  • banan
  • 2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżeczka do polewy (można pominąć, jeśli chce się uzyskać chrupką czekoladę)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (bądź innego waliniowego smaku)
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki orzechów lub innych ulubionych dodatków jak kokos, czy nasiona, a nawet groszki czekoladowe. Można pominąć
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

Insturkcje:

  1. Rozgrzać pieraknik do 180°C
  2. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 5 minut
  3. Po tym czasie odcedzić wodę, wrzucić do blendera wraz z bananem, proszkiem do pieczenia, wanilią, solą, siemieniem lnianym i olejem kokosowym oraz 1/2 szkl płatków owsianych, zmielić na gładką masę lub pozostawić małe kawałki daktyli
  4. Do miski wsypać płatki owsiane, orzechy i dodać mieszankę z blendera, wymieszać
  5. Przełożyć mieszankę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie zwykła keksówka), przycisnąć łyżką, tak by wszystko ściśle do siebie przylegało – to zagwarantuje, że wyjdą nam batony, a nie granola :)
  6. Piec przez 25 minut
  7. Poczekać z wyjęciem z foremki, aż całość ostygnie. Pokroić na batoniki
  8. Roztopić czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego w mikrofalówce, mieszając co 30 sekund. Mnie zajęło to 1,5 minuty, ale czas ten zależy od mocy mikrofalówki
  9. Polać batoniki czekoladą
  10. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 5 dni, choć u mnie znikają dużo szybciej!

baton3

 

Nie zapomnij zostawić śladu w komentarzach! :)

Jedno przemyślenie na temat “Daktylowe owsiane batony z czekoladą i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>