zdrowe gigantyczne ciacho tylko dla Ciebie

Mmm… Czy może być coś lepszego niż ciasteczka z kawałkami czekolady? ZDECYDOWANIE! Zdrowe, gigantyczne ciastko tylko dla Ciebie. Idealne na samotny wieczór z serialami ;) Chyba powinnam powiedzieć CIACHO, bo ciasteczkiem tego nie nazwę. Nie zawiera mąki, cukru, masła, ani jajek! Idealnie smakuje z mlekiem, kakaem, herbatą, czy do porannej kawy. Ba! Zawsze smakuje idealnie! Być może zastąpi Twoją poranną owsiankę? Zmieszaj składniki wieczorem, schłodź ciasto w lodówce przez noc, a rano ciesz się najlepszym śniadaniem – dzień musi być udany, nie ma innej opcji! Spróbuj i ciesz się tą pysznością.

ciastko

Tak, dobrze Ci się wydaje, ciastko jest nadgryzione – po prostu nie mogłam mu się oprzeć! Przepis robiłam 6 razy, by dojść do perfekcji – lepiej już się nie da, jest po prostu idealne

Składniki:

  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki kokosowej lub 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki masła orzechowego lub z nasion takich jak słonecznik (wystarczy zblendować dowolne nasiona lub orzechy przez kilka minut)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzika
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka posiekanej ulubionej czekolady lub groszków czekoladowych + więcej do dekoracji, ja użyłam gorzkiej 70%

Instrukcje:

  1. Zmiel siemię lniane, dodaj 3 łyżki wody i odstaw na bok, powinno odpocząć około 5 minut
  2. Podczas, gdy siemię zamienia się w pastę, zmiel płatki owsiane w blenderze
  3. Wymieszaj powstałą mąkę owsianą, mąkę kokosową lub pełnoziarnistą, sól, proszek do pieczenia
  4. Dodaj olej kokosowy, masło orzechowe lub z nasion, miód i wymieszaj
  5. Dodaj pastę z siemienia lnianego i wymieszaj
  6. Dadaj groszki czekoladowe i lekko zagnieć powstałe ciasto
  7. Ciasto powinno odpocząć minimum 30 minut w lodówce, inaczej może nie zachować swojego kształtu podczas pieczenia (ucz się na moich błędach)
  8. Rozgrzej piekarnik do 180°C, uformuj ciastko na papierze do pieczenia moje miało 10 cm, udekoruj groszkami czekoladowymi
  9. Piecz 13-15 minut, boki powinny być złociste.
  10. Ostudź ciacho przez minimum 10 minut (chyba że nie masz cierpliwości i jesteś gotowy poparzyć sobie usta, jednak gorące ciastko może się rozpaść w ręku)

ciacho 2

SMACZNEGO !  Choć nie jest Ci potrzebne…
Masz jakieś pytanie – pytaj śmiało! Daj znać co sądzisz o tym szalonych wytworze w komentarzu! I podziel się tym przepisem z innymi (bo przecież nie ciastkiem, zniknie w kilka minut!)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>