Mrożona kawa – idealna, nierozwodniona

Raczej trik, niż przepis, który odmieni Twoją wakacyjną, orzeźwiającą mrożoną kawę!

Czy Ty też nie możesz znieść, gdy zamawiasz mrożoną kawę, jest przepyszna, ale pod wpływem upału kostki lodu szybko topnieją i otrzymujesz rozcieńczony roztwór kawo-podobny? Z tym trikiem nigdy to się już nie powtórzy, przygotujesz najlepszą mrożoną kawę, jaką kiedykolwiek piłeś! A jaka jest Twoja ulubiona?

Składniki:

  • 1 szklanka zaparzonej kawy w ulubiony sposób
  • 1/2 szklanki schłodzonego mleka (kokosowego, sojowego)

Instrukcje:

  1. Zaparz kawę w ulubiony sposób. Mój to 2 łyżki kawy, łyżka kakao, szczypta cynamonu, odrobina ekstraktu z wanilii, zalane szklanką wrzącej wody
  2. Osłodź kawę, jeśli lubisz. Ja dodaję łyżkę syropu klonowego
  3. Kawę przelej do foremki na kostki lodu, zamroź
  4. Zamrożone kostki przełóż do szklanki, opcjonalnie dodaj smakowego syropu do kawy (świetnie smakuje z sosem czekoladowym)
  5. Dopełnij zimnym mlekiem
  6. Pozwól magii zadziałać! W kilka minut idealna mrożona kawa!

kawamrozona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>