Naleśniki czekoladowe

nalesniki

Tyle razy słyszałam, że weganie jedzą tylko sałatę, czy aby na pewno? Dziś coś dla miłośników słodkości – wegańskie naleśniki czekoladowe. Cieniutkie, leciutkie i idealnie słodkie. Polecam z syropem klonowym, bananami, truskawkami, dżemem, idealna byłaby bita śmietana z mleka kokosowego. mmm!
Na zdjęciu widać brakujący kawałek naleśnika – dowód na to jak ciężko się im oprzeć. A co najważniejsze są zdrowe! Zaraz zaraz, wegańskie i zdrowe naleśniki czekoladowe, a w dodatku niby pyszne? Właśnie tak! Spróbuj a nie pożałujesz.

nal1

Składniki:
-1 szkl mąki (ja użyłam pełnoziarnistej pszennej)
-3/4 szkl mleka sojowego (lub innego roślinnego)
-3/4 szkl wody
-1 łyżka zmielonego siemia lnianego lub nasion chia nasączonych w 3 łyżkach wody przez 5 minut
-3 łyżki kakao
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 łyżka oleju (ja użyłam z orzechów laskowych dla smaku podobnego do nutelli)
-3 łyżki słodzika (cukru, syropu z agawy, syropu klonowego)

Instrukcje
-siemię lniane zmielić i nasączyć w 3 łyżkach wody przez 5 minut
-wymieszać wszystkie pozostałe składniki
-dodać siemię lniane i wymieszać
-smażyć na płaskiej nieprzywierającej patelni po około 1-2 minuty z każdej strony, dokładnie tak samo jak zwykłe naleśniki

podawać od razu na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami
Smacznego!

nal2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>