Pączki mocno czekoladowe (bez tłuszczu, pełnoziarniste, pełne białka)

Może nie do końca powinnam nazywać je pączkami, w niczym nie przypominają tłustych nadmuchanych sklepowych doughnutów. To nowa odsłona pączków – pieczone, bez tłuszczu, wilgotne, niesamowicie czekoladowe – nie sposób im się oprzeć. Zawierają sekretny składnik, w który nikt Ci nie uwierzy! Pełne białka i mąki pełnoziarnistej tworzą idealny deser lub sycącą przekąskę. Jeśli jesteś fanem brownie, gwarantuję, że nie będziesz się mógł od nich oderwać!

paczki czekoladowe

Przepis na 6 porcji

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka kakao
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (więcej jeśli lubisz bardzo słodkie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • tabliczka gorzkiej czekolady (na polewę)

Instrukcje:

  1. Fasolę odsącz i dokładnie wypłucz
  2. Zblenduj na gładką masę fasolę, mleko oraz ekstrakt waniliowy
  3. W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól
  4. Dodaj masę fasolową i zmieszaj wszystkie składniki
  5. Foremki na pączki posmaruj tłuszczem (możesz pominąć jeśli masz silikonowe foremki), przełóż ciasto po dużej łyżce do każdej foremki, wygładź
  6. Piecz w 180ºC przez 10-12 minut, wiesz że są gotowe, gdy patyczek wbity w środek wychodzi czysty
  7. Pozostaw w foremkach przez 15 minut, gdy lekko wystygną wyjmij z foremek (możesz zostawić w foremkach jeśli używasz silikonowych). Jeśli wyjmiesz zbyt ciepłe pączki połamią się.
  8. Czekoladę połam na kawałki, przełóż do miseczki, rozpuść czekoladę w mikrofalówce co 30 sekund sprawdzając i mieszając czekoladę, jeśli po dwóch 30 sekundowych interwałach wciąż czekolada nie jest całkowicie rozpuszczona, kontynuuj podgrzewanie tym razem po 10 sekund.
  9. Polej czekoladą pączki, obsyp wybraną posypką (np. wiórki kokosowe, pokruszone orzeszki, kolorowa posypka)paczki czekoladowe2

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • 300 kcal
  • 9 g białka
  • 56 g węglowodanów
  • w tym 9 g błonnika
  • 6 g tłuszczu

 

  • 173 mg wapnia (17%*)
  • 474 mg potasu (10%*)
  • 0,758 mg miedzi (84%*)
  • 4 mg żelaza (24%*)
  • 122 mg magnezu (39%*)
  • 271 mg fosforu (39%*)
  • 0,016 mg selenu (29%*)
  • 2 mg cynku (24%*)
    * – dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej

2 przemyślenia na temat “Pączki mocno czekoladowe (bez tłuszczu, pełnoziarniste, pełne białka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>