Wiosenne pierogi z soczewicą i marchewką oraz szpinakowym sosem lub pesto

Majówka za nami, a ja postanowiłam poświęcić wolne popołudnie, by po raz pierwszy w życiu samodzielnie zmierzyć się z pierogami. I tak oto bez stolnicy, większego przygotowania, czy choćby szklanki do wycinania pierogów, zabrałam się do pracy. Stolnicą była deska do krojenia, a wycinałam kubkiem. I ten oto wielki eksperyment zamienił się w jeszcze większy sukces! Efektem są być może nie idealne kształtem (hej! nad tym jeszcze popracuję), ale za to jak perfekcyjne w smaku pierożki z nadzieniem marchewkowo -soczewicowym, a do tego pyszny sos szpinakowy. Niesamowicie kolorowo i smacznie! Było warto- polecam też Tobie spróbować :) Mam nadzieję, że babcia jak na pierwszy raz będzie dumna. Czuję się jakbym zdała test na polską Perfekcyjną Panią Domu :)

Przepis na około 50 pierogów

pi

Składniki nadzienie:

  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 starte marchewki
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • kostka bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • liść laurowy
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka posiekanej świeżej pietruszki

Instrukcje:

  1.  Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, podsmażaj przez 2-3 minuty, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodaj czosnek smaż kolejną minutę.
  2. Zetrzyj marchewkę na tarce o małych oczkach, dodaj na patelnię. Dodaj soczewicę i przyprawy, zalej wodą.
  3. Gotuj aż soczewica wchłonie cały płyn i będzie miękka, u mnie zajęło to 20 minut.
  4. Dodaj pietruszkę, zamieszaj. Wyjmij liść laurowy. Odstaw do ostygnięcia.

pi1

Składniki ciasto na pierogi:

  • 450 ml mąki (około 2 szklanki)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Instrukcje:

  1. Zmieszaj mąkę i sól. Dodaj wodę i zagnieć do uzyskania gładkiej, miękkiej, lecz nie lepiącej się do ręki masy. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję, zależy to od temperatury i wilgotności pomieszczenia w jakim się znajdujesz.
  2. Dodaj oliwę i zagniataj jeszcze przez minutę.

pi4

Instrukcje – lepienie pierogów:

  1. Ciasto podziel na kawałki, tak by rozwałkowane mieściło się na stolnicy (u mnie nie była ona zbyt wielka, zatem kawałki były niewielkie)
  2. Podsyp stolnicę i wałek mąką.
  3. Rozwałkuj kulkę ciasta, wytnij kółka szklanką (zdecydowanie będzie łatwiej niż kubkiem, choć i ten daje radę)
  4. Powtórz, kroki 2-3 aż skończy się ciasto.
  5. Do wyciętego kółka z ciasta, na środek włóż łyżeczkę ostudzonego nadzienia  (ważne by nie dać zbyt dużo, co może utrudnić zlepienie pierogów). Złóż na pół i zaklej brzegi, ściskając je między kciukiem i palcem wskazującym.
  6. Gotowe pierogi rozłóż na płaskiej powierzchni podsypanej mąką.
  7. Teraz możesz od razu ugotować swoje pierogi lub je zamrozić. By zamrozić pierogi, włóż tacę z pierogami do zamrażarki na 30-60 minut, by pierogi zamarzły, teraz przełóż je do torebki do zamrażania. Wcześniejsze zamrożenie ‚na płasko’ sprawi, że pierogi się nie zlepią ze sobą. Gdy będziesz chciał zjeść pierogi, kontynuuj z krokiem 8.
  8. Gotowanie pierogów: Zagotuj duży garnek z wodą i łyżeczką soli. Do gotującej się wody wkładaj po kilka pierogów świeżych lub mrożonych (nie za dużo, by się nie zlepiły), pierogi są gotowe gdy wypłyną na powierzchnię, nie powinno to zająć długo. W międzyczasie warto łyżką sprawdzić, czy pierogi nie przywarły do dna garnka. Wyjmij je łyżką lub cedzakiem na talerz.

pi2

Składniki na szpinakowy sos:

  • duża garść szpinaku
  • kilka listków bazylii
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca lub orzechów włoskich (*)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody lub oliwy (**)

Instrukcje:

  1. Dodaj składniki do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

(*) – orzechy nerkowca dadzą kremową konsystencję, zaś orzechy włoskie bardziej wytrawny, podobny do pesto smak
(**) – oliwa doda bardziej wykwintnego smaku, polecam szczególnie jeśli używasz orzechów włoskich.

pi7

 

Ja jestem z siebie i smaku pierogów dumna! Z wyglądu też, nie muszą być idealnie równe, dla mnie były perfekcyjne. A jakie pierogi Ty lubisz najbardziej?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>