słodkie bułeczki drożdżówki z truskawkami

Truskawki królują ostatnio na każdym rogu, na każdym straganie i w każdym domu. Ich zapach unosi się dookoła, aż nie sposób im się oprzeć. I dobrze – nie ma ku temu powodów! U mnie zagościły również na deser w postaci bułeczek :) Zdrowych bułeczek! Możesz wykonać je na dwa sposoby – używając zwykłej mąki pszennej, uzyskasz wtedy lekką znaną ci ze słodkich bułeczek teksturę, lub możesz użyć mąki pełnoziarnistej, by bułeczki były zdrową przekąską pełną wartości odżywczych, jednak wyjdą bardziej gęste i zbite. Ja tym razem wybrałam mąkę pełnoziarnistą żytnią, efektem wyszły przepyszne truskawkowe bułeczki. Ich forma zależy również od Ciebie i ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia, u mnie tym razem zawitały przeróżne kształty :) Pomimo, że zajmują sporo czasu (jak to bułeczki drożdżowe), większość to tylko czekanie, aż ciasto wyrośnie, jednak warto uzbroić się w cierpliwość, bo efekt końcowy powala!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 paczka drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka (np. sojowego)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 lniane jajko (1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody, wymieszane, pozostawione na 10 minut)
  • szczypta soli
  • nadzienie: truskawki, opcjonalnie: szczypta cukru, masło orzechowe, kokos, czekolada, co tylko przyjdzie do głowy

Instrukcje:

  1. Podgrzej lekko mleko i cukier, tak by były letnie w dotyku, wymieszaj z drożdżami, odstaw na 10 minut.
  2. Rozpuść olej kokosowy (choć o tej porze roku powinien być płynny w temperaturze pokojowej)
  3. Wymieszaj w dużej misce suche składniki, dodaj pozostałe składniki jak lniany substytut jajka, olej, miksturę drożdżową.
  4. Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej masy (ok. 5-10 minut).
  5. Przełóż ciasto do dużej, posmarowanej tłuszczem miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągu do wyrośnięcia, ok. 1,5 – 2 h, ciasto powinno podwoić objętość.
  6. Gdy ciasto wyrosło, przełóż na posypaną mąką powierzchnię, zagniataj przez kilka minut.
  7. Uformuj bułeczki, mogą być to najprostsze lekko spłaszczone kuleczki, albo wymyślne warkoczyki, rollsy czy zawijasy. Dodaj nadzienie na wierzch, bądź ukryj w środku ciasta. Puść tutaj wodze fantazji ;)
  8. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, kilka cm od siebie (bułeczki jeszcze urosną). Przykryj ściereczką, pozostaw na 30 minut, by lekko urosły.
  9. W międzyczasie rozgrzej piekarnik. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmaruj je olejem kokosowym, bądź wodą z cukrem.
  10. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut, na złoty kolor.

bułeczki z truskawka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>