Spaghetti bolognese z orzechami

Cześć wszystkim! Dziś pora omówić przepis, który zamienia mnie w dzikie zwierzę i sprawia, że jem prawdopodobnie dwa razy więcej niż powinnam. To kolejna wariacja na temat klasycznego spaghetti bolognese, tym razem w wydaniu z grzybami i orzechami. Wielu wegan i wegetarian szuka sposobu na zamianę mięsa w swoich potrawach, dodając tempeh czy seitan. Dla mnie wizja jedzenia zwierząt stała się tak samo irracjonalna, jak podjadanie kostki mydła (hej! niektórzy lubią – nie oceniam ;), dlatego wizja rozmiękłej sojowej mielonki na moim talerzu pozostawia delikatny niesmak. Tu zamiast tego znajdziecie orzechy i grzyby cremini, dające niesamowity smak w połączeniu z klasycznymi pomidorami, oregano i bazylią!

Pewnie zastanawiasz się czym są grzyby cremini, to takie lekko brązowe pieczarki, którymi to też możesz posłużyć się w przepisie, jednak w przeciwieństwie do pieczarek, grzyby cremini nadadzą daniu pełniejszego smaku. Dodatkowo grzyby cremini wykazują właściwości wspomagające system odpornościowy oraz przeciwzapalne, zatem są idealnym zamiennikiem pieczarek na ten jesienny sezon chorobowy. Te grzyby to doskonały wybór dla kobiet narażonych z przyczyn hormonalnych na raka piersi, ponieważ zawierają one sprzężony kwas linolowy. Grzyby cremini dostarczają także sporej dawki witaminy D, witaminy na której niedobór cierpi wielu z nas z powodu braku dostępu do słońca podczas tej pochmurnej pory roku.

bolognesemini

Porcje 6

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 400 g grzybów cremini *
  • 100 g orzechów włoskich lub pekan
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru **
  • sól i pieprz do smaku

Krok po kroku

  1. Pokrój cebulę w kostkę, posiekaj czosnek.
  2. Połowę grzybów cremini pokrój w ćwiartki lub połówki, połowę na paseczki.
  3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj przez 2-3 minuty, aż cebula stanie się przezroczysta, lecz nie brązowa.
  4. Dodaj grzyby cremini, posmażaj przez 6-8 minut, aż grzyby wypuszczą wodę.
  5. Gdy woda z grzybów prawie odparuje, dodaj przyprawy, ocet jabłkowy i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj pomidory w puszce, wymieszaj ponownie.
  7. Pozwól gotować się małym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  8. Dodaj posiekane orzechy, gotuj przez kolejne 5 minut.
  9. Podawaj z ulubionym makaronem, u mnie zdecydowanie to pełnoziarniste spaghetti!

Smacznego! 

* możesz użyć pieczarek
** jeśli Twoje pomidory są kwaśne, możesz zwiększyć ilość do jednej łyżeczki

Wypróbuj też aromatyczny indyjski pomidorowo kokosowy dhal !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>